Powered by Blogger.

Kenapa Perempuan Memilih Kereta?

Assalamualaikum...

Seperti biasa, rutin harian  jam 7.00 pagi dah kena bertolak ke STAD untuk berkhidmat sebagai internship's teacher. Sebabnya 7.16 punch card akan bertukar warna kepada merah.

Dalam perjalanan ke sekolah tetiba kepala terfikir tentang satu persoalan. "kenapa perempuan lebih ramai menggunakan kereta daripada motosikal?". Benda nie timbul sebenarnya sebab tengok kat Seremban nie ramai pemandu perempuan. Tak de kaitan dengan Adab Perpatih ya. Jadinya, persoalan ini terus ditanya kepada orang belakang a.k.a pembonceng.Jawabnya, "Perempuan tu suka guna kereta sebab dia rasa lebih selamat?"

Ya. Fitrahnya, perempuan itu perlu kepada perlindungan dan apabila kita bercakap tentang perlindungan sudah semestinya, Allah lah sebaik-baik pelindung.

Tetapi, sunnatullahnya Allah mendatangkan asbab untuk menjadi pelindung kepada wanita. Rasulullah sendiri pun didatangkan oleh Allah dengan ramai pelindung. Keluarga baginda iaitu Saidina Hamzah, sahabat baginda seperti khalifah berempat, isteri baginda dan ramai lagi.

Kembali kepada topik asal. Apabila bercakap pelindung kepada wanita, pada pendapat saya terdapat dua watak penting yang memikul tanggunjawab ini.

1. Lelaki
2. Diri Sendiri

Lelaki...
Saya mahu tanya kepada perempuan di luar sana. Mana yang lebih anda rasa selamat untuk bersama anda? Seorang ibu atau seorang ayah? Sudah semestinya seorang ayah. Lainlah kalau mak dia tu macam Wonderwoman, Catwomen tak pun si Storm dalam X-Men.

Tapi kadang-kadang perempuan ini suka cari perlindungan yang tak selayaknya. Sebelum akad nikah bermakna tugas melindung adalah milik ayah. Selepas akad nikah, statusnya akan bertukar kepada suami. Ayah itu boleh juga ditukar kepada mahram lain seperti abang, atok dan yang sama waktu dengannya.

Jadinya, mana letaknya boyfriend versi coupling?
Tak ada. Tak termasuk dalam list pelindung. Sebabnya, sah-sah dia melanggar syarak dan itu bukan lagi melindung tapi menjahanamkan. Pelindung maksudnya kalau menurut Kamus Dewan Edisi 4 adalah orang yang memberi perlindungan.

Perlindungan apa yang diberi kalau trang tang tang pegang, peluk, cium bagai? Apabila bercakap mengenai melindung sudah semestinya kita tengok pada yang jauh iaitu akhirat bukan dunia semata-mata.

Diri sendiri...
Hakikatnya manusia itu lemah. Datang dan pergi! Seperti yang dikatakan tadi, "Allah jugalah sebaik-baik pelindung" kerana sifat Allah itu kekal. Jadinya, melindung itu tidak perlu diletakkan seratus peratus kepada lelaki. Melindung itu perlu juga pada ada pada diri sendiri?

Cara nak menjaga diri sendiri?
Pelajarilah ilmu dan kamu akan tahu cara untuk menjaga diri sendiri. Ilmu yang dimaksudkan disini bukan BM, Kimi, Fizik yang sekular tapi ilmu yang membawa dunia menuju ke akhirat. Dan akhirat itu semestinya syurga. Sebab ada je ilmu yang tetap bawa kita ke akhirat tapi terjun ke neraka.

Kalau tak pandai jaga diri sendiri maknanya kita tak ubahlah macam kayu balak. Tak boleh nak buat apa-apa kalau orang nak datang tebang. Sekurang-kurangnya, ambillah iktibar daripada ikan buntal yang ada juga self-defensing. Maknanya tak mudah untuk orang menangkapnya.Itu sajalah kot mood mengarut malam nie...
Again,
This is just an my opinion,
Jadinya saya tak minta anda setuju.
K...bai!!!

2 comment:

  1. "lelaki itu adalah pelindung bagi perempuan" boleh cek dlm Quran, tp xingat surah mana..

    ReplyDelete
  2. "Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita) dan mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka..." (surah al-Nisa', 4:34)

    ReplyDelete