Powered by Blogger.

The Magic Of "ILMU"

Assalamualaikum...

First of all, sudilah disini saya nak mention yang ILMU pada tajuk post nie tak ada kena mengena dengan Ulama Muda UMNO...kui3

Sekarang, saya masuk pada tujuan asal saya tulis post ini...

Hujung minggu adalah masa yang terbaik untuk terbang bebas ala-ala burung, untuk berguling-guling atas katil ala-ala walrus tapi..............(lost connection).

Buat minggu ketiganya tak dapat rasa kebebasan itu. Minggu pertama program...okay. Mingg kedua program...okay. Minggu ketiga program...what the fish. Tetiba saja nama terpampang kat MyUPSI. Katanya program 1 Citizen. First impression...apa ke jenis program nie? Tak pernah dengar pun.

Otak jahat berfikir...program nie ala-ala BTN ke? nak doktrin aku ke? (trauma dengan BTN)

Nak tak nak, pergilah juga sebab katanya ada kredit pada ijazah. Perkataan "nak tak nak" disini dah terang tang tang membawa maksud tak sudi pun nak pergi. Tak ikhlas pun nak pergi. Siap buat announcement kat status fb lag cakap pergi program 1 Citizen dengan mood tak berapa nak ikhlas.

Dipendekkan cerita, masuklah orang handle program. Orang daripada ICT UPSI. Encik Wiraputra namanya. Maka mengajarlah dia...satu topik ke satu topik.

Ohhhhhh I seeeeee...tanggapan saya salah rupanya!

Program nie bagus kot. Sebenarnya, dia nak bagi pendidikan berkenaan dalam macam-macam aspek. Menggunakan internet dengan cara beretika, penjagaan kesihatan dalam penggunaan ICT, keselamatan dalam penggunaan ICT dan segala bagai lagilah.

Yang bagusnya, semua belajar benda baru. Sebelum nie, hari-hari je guna internet. Tapi tak rasa apa-apa pun. Main guna je. Sekarang, dapatlah kesedaran bahawa dalam internet ni pun sama bahayanya macam dunia realiti. Internet boleh buat orang bunuh diri, internet boleh buat orang tak bersosial, internet buat orang membuli dan lain-lain lagi yang sama waktu dengannya. Sebelum nie juga kita main tekan je segala bagai content dalam internet tanpa rasa bimbang identiti kita kena curi, akaun bank kita kena ceroboh dan lain lain.

Perbezaan lepas habis program nie adalah...tetiba nak rasa berhati-hati sebelum buat sesuatu masa guna internet.

Main pengajaran yang nak bagitahu kat sini adalah jangan berprasangka buruk. Tambah-tambah denga  ilmu. Kita pernah dengarkan orang selalu cakap "dengar pada apa yang dia bercakap bukan kepada siapa yang bercakap". Jangan ingat segala macam program kerajaan nie ala-ala sosial saje tau.

The magic of ILMU nie sebenarnya bukan sekali dua berlaku pada saya. Antaranya contoh ilmu yang didengar secara tak sengaja dan sekejap tapi terus sentap kat dalam kepala otak adalah:

1) Amalan sunnah itu menjadi pelengkap kepada ibadah wajib kita. Jadi kenapa kita nak tinggal benda sunnah. (Dr. Bazrul a.k.a Pengetua KUO)

2) Syurga adalah rahmat Allah yang sudah cukup besar bagi manusia tapi hakikatnya Allah boleh buat lebih daripada itu. (Ustaz Nuruddin)

Moral of the story disini,

- Belajar untuk berhusnu-dzon
- Belajar itu perlukan amalnya maka segala benda yang dibelajar dalam program 1 Citizen tu wajiblah diamalkan.

Wassalam...

1 comment:

  1. haha untunglaa hang dh pegi dh.. ambe delay lg nim..
    betul tu dont ever jugde a program by its name.. ^^
    tp mentaliti masyarakat kan mmg mcm tu.. pheww =="

    ReplyDelete